Logo paddenstoelen

Paddenstoelen

Wat is een paddenstoel?

Paddenstoelen hebben geen bladeren, stengels of wortels. Planten die dat wel hebben, kunnen  via hun blad zonlicht omzetten in voedsel. Maar paddenstoelen kunnen dat niet. Die leven van bijvoorbeeld bladeren en afgestorven takken. Een paddenstoel is een soort schimmel. Je hebt verschillende soorten schimmels, denk bijvoorbeeld maar aan een stuk fruit, kaas of aardappel waar een witte korst op zit. Het gedeelte van een paddenstoel dat je boven de grond ziet is het vruchtlichaam. Veel schimmels kennen geen vruchten of hebben zulke kleine vruchten dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Bij een paddenstoel is dat dus anders.

evolutie vliegezwam

Bouw van een paddenstoel

De draden van een paddenstoel heet zwamvlok (mycelium).Dat kan je een beetje vergelijken met wortels van een plant. Ze zijn meters lang en heel dun. Het vruchtlichaam bestaat uit een steel en een hoed. Aan de onderzijde van de hoed zitten meestal plaatjes. Door deze plaatjes worden de sporen gemaakt.

Sporen zijn kleine deeltjes die zeer licht zijn en dus makkelijk verspreid kunnen worden door bijvoorbeeld de wind. Hierdoor komen er weer meer paddenstoelen.

Bij een aantal soorten , zoals de berkzwam en de boleten, zijn deze plaatjes afwezig en bevinden zich aan de onderzijde buisjes waaruit de sporen vallen.

tekening paddenstoelPlaatjeszwam

De bovenkant van de hoed beschermt de sporen tegen regen zodat ze niet verkleven. Want als ze verkleven kunnen ze weer minder goed verspreid worden waardoor er weer minder paddenstoelen komen! De steel zorgt ervoor dat de sporen niet meteen op de grond vallen. Een paddenstoel bestaat voor 90 procent uit water.

Waar leven paddenstoelen van?

Paddenstoelen leven van afbraak van dood of levend materiaal. Dat is bijvoorbeeld een dode of levende boomstam. De meeste soorten paddenstoelen verteren dode resten van planten en dieren. Als er geen paddenstoelen zouden zijn, zou het afval zich ophopen en zouden er uiteindelijk te weinig voedingsstoffen overblijven. Dit is ook de reden waarom zoveel soorten juist in de herfst te vinden zijn. Want in de herfst vind je veel dood materiaal zoals afgestorven bladeren en planten! Maar sommige paddenstoelen groeien op een andere paddenstoel, of op een rups of op een gezonde boom! Zo’n boom kan dan zelfs, doordat die paddenstoel door de sporen zich uitbreidt, doodgaan!

Paddenstoel op boomPaddenstoel op bladeren

Dieren en paddenstoelen

Vaak zitten er pikgaatjes van vogels in paddenstoelen . Het lijkt alsof deze vogels van de hoed hebben gegeten, maar dat is onjuist. Deze vogels zijn op zoek geweest naar diertjes. In paddenstoelen leven namelijk veel insecten zoals, kevers, vliegen en muggen. Deze leven niet alleen op paddenstoelen, maar vooral in paddenstoelen. Ook herten, egels en slakken eten paddenstoelen.

Eetbaar of giftig?

Sommige paddenstoelen zijn eetbaar en de bekendste is natuurlijk de champignon. De meesten zijn smakeloos, hebben een scherpe smaak of zijn vies. Sommige paddenstoelen zijn heel erg giftig. Je kan er erg ziek van worden, overgeven en diarree. Ssommigen zijn zelfs zo giftig dat je er heel snel dood van gaat! In België bestaan ongeveer 30 soorten giftige paddenstoelen, waarvan 7 dodelijke! Het vreemde is dat sommige dieren van die giftige paddenstoelen helemaal niet ziek worden terwijl een mens er dood van kan gaan!

Sommige paddenstoelen worden ook gegeten als een soort drugs! Ze worden paddo’s genoemd! Je gaat ervan hallucineren! Hallucineren wil zeggen dat je je heel anders gaat voelen, denken en doen! Het is ontzettend gevaarlijk omdat je van te voren nooit weet hoe je hier op reageert. Sommige mensen vinden het fijn maar het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat je denkt dat je kan vliegen en dan van een flat afspringt! Medicijnmannen en sjamanen gebruiken zulke paddenstoelen om in trance te geraken om de "goden te horen".